Hockey informatie
Op deze pagina vind je informatie over hockeyen bij MHC Roden.
Tijdens de competitie dragen de teams van MHC Roden het volgende tenue:
Bordeaux rood shirt met witte borst, bordeaux rode broek en witte kousen met bordeaux rode rand.
Indien tijdens een uitwedstrijd de tegenpartij ook een donkerrood shirt heeft dan spelen wij in een blauw of wit shirt.
Verplicht tijdens het spelen
Scheenbeschermers en een bitje zijn voor alle spelers verplicht.
Waar te koop?
Je kunt je tenue, scheenbeschermers en bitje kopen bij .
Keepersuitrusting
Deze wordt verstrekt door de vereniging (via de materialencommissie) aan het begin van een veld- of zaalseizoen. Aan het einde worden deze uitrustingen weer ingenomen en waar nodig gerepareerd. De coach zorgt ervoor dat deze uitrustingen in goede staat blijven en eventueel tussentijds bij de materiaalcommissaris wordt aangeboden ter reparatie. Deze uitrustingen vormen een behoorlijke kostenpost voor de vereniging. We vragen iedereen dan ook om zuinig en zorgvuldig met de keepersuitrusting om te gaan.
Wedstrijdinformatie Jeugdhockey
Thuiswedstrijden algemeen
De velden moeten klaargemaakt worden voor de wedstrijd. Dit is een taak van de eerste thuisspelende teams. Daarom geldt:
- Half uur van tevoren aanwezig
- Netten in de doelen ophangen
- Vlaggen op de hoeken van het veld
Het wedstrijdformulier dient aan het einde van de wedstrijd goed ingevuld bij het wedstrijdsecretariaat ingeleverd te worden.
Thuiswedstrijden jeugd( t/m D8 )
Het klaarmaken van de velden is hier iets meer werk daar zij nog niet op een heel hockeyveld spelen:
Mini-veld( ¼ veld)
- Houten doelen in midden aan elke kant plaatsen
- Pionnen op zijlijn 10 m van de achterlijn en in het midden
- Doelen van het hoofdveld 1 meter naar achteren
D8-veld(1/2 veld)
- Doelen bij zijlijn hoofdveld plaatsen
- Pionnen op de zijlijn 10 meter van de achterlijn
- Doel van het hoofdveld 1 meter naar achteren.
Het digitale wedstrijdformulier dient na het einde van de wedstrijd ingevuld te worden.
Het laatste thuisspelende team ruimt alles weer op!!!
Informatie voor coaches van de jeugdhockeyteams:
De spelregels voor
en kunt u downloaden door op de link te klikken.1. Voor aanvang van de wedstrijd
- Alle kinderen minimaal een half uur voor aanvang van de thuiswedstrijd laten verzamelen;
- Controleren of iedereen er is;
- Samen het veld opbouwen;
- Tegenstander ontvangen en een kopje koffie/thee aanbieden aan de coach en de vervoersouders;
- Keepers spullen meenemen;
- Op het veld de spelers in laten spelen;
- Keeper helpen met de uitrusting aantrekken;
- Spelers de opstelling vertellen;
- De coach stelt zich samen met de aanvoerder voor aan de scheidsrechter en de aanvoerder van de tegenpartij.
2. Vervoer bij uitwedstrijden
- De coach maakt van tevoren een vervoersschema
- Zorg voor voldoende auto’s met voldoende zitplaatsen
- Voor vertrek controleren of iedereen aanwezig is;
- Routebeschrijvingen zijn te vinden op de site van de KNHB ( ) of op te vragen bij de minicoördinator. Nieuw is de Clubvinder welke door de KNHB wordt verstrekt aan alle leden. In deze kaart worden alle aangesloten clubs vermeld, met bijbehorende routebeschrijving.
- Kinderen zitten in veiligheidsgordels; een kind per gordel. Voorin op de passagiersstoel mogen kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1.50 mtr alleen op een stoelverhoger zitten;
- In principe worden de jongste kinderen door de vervoersouders na afloop van de wedstrijd weer thuis gebracht.
(Het behoort dus tot de mogelijkheden dat de coach andere afspraken
maakt met de betrokken ouders).
3. Tijdens de wedstrijd
- Scheenbeschermers en gebitsbeschermer zijn verplicht voor alle veldspelers. Dit geldt ook voor het zaalhockey;
- Coaches ondersteunen, moedigen aan en regelen het wisselen van spelers tijdens de wedstrijd vanaf de zijkant van het veld;
- Aan het einde van de wedstrijd alle kinderen bij elkaar roepen op het veld. Een hoeraatje voor de tegenpartij en de scheidsrechter. Tegenpartij en scheidsrechter een hand geven.
4. Na afloop van de wedstrijd
- Samen het veld opruimen;
- Keepers spullen verzamelen;
- Gezamenlijk met het team en de tegenpartij wat drinken in het clubhuis;
- Digitaal wedstrijdformulier invullen door de scheidsrechters en aanvoerder.
5. Slechte weersomstandigheden
De minicoördinator bekijkt ‘s morgens vroeg of de wedstrijden vanwege slechte veldomstandigheden afgelast moeten worden. Als de wedstrijd wordt afgelast wordt dit ’s morgens doorgegeven aan de coach. De coach geeft het door aan de spelers.
Bij uitwedstrijden dienen de coaches in geval van twijfel zelf contact op te nemen met de tegenstander om na te vragen of spelen mogelijk is. (Indien gewenst, kan de avond van te voren al contact worden gezocht met de tegenstander). De telefoonnummers van alle hockeyverenigingen in district Noord zijn beschikbaar via de minicoördinator of via de wedstrijdsecretaris jeugd (vanaf de 11-tallen).
Wij verwijzen u ook naar de site van de KNHB.
Voor de elftallen moet de coach zelf bekijken of er gespeeld kan worden. Dit wordt, indien mogelijk, ruim voor de aanvang van de wedstrijd beoordeeld. Dit kan dus tot gevolg hebben dat bezoekende teams voor niets komen maar soms is dat niet te vermijden.
Als de weersvoorspellingen zodanig zijn dat de hele dag regen of sneeuw/ijs wordt verwacht, dan is het mogelijk om ’s morgens vroeg voor alle teams af te gelasten.
In de winterperiode kan het zijn dat vanwege slechte weersomstandigheden de wegen slecht berijdbaar zijn. Wedstrijden worden afgelast indien er via radio en televisie op die dag een weerswaarschuwing wordt afgekondigd waarin mensen wordt aangeraden om niet op weg te gaan. Bij twijfel vindt overleg met de jeugdcommissie plaats.
6. Nieuwe spelers in het team
Kinderen die lid willen worden krijgen de gelegenheid om kosteloos drie trainingen mee te doen om te kijken of het hockeyspel iets voor ze is. Ze kunnen lid worden door een aanmeldingsformulier in te vullen.
Afhankelijk van het niveau van het kind en het niveau van het team waarin ze gaan spelen wordt er eerst voor een korte of langere tijd alleen maar getraind. Daarna kunnen ze afhankelijk van hun vorderingen (na overleg met de trainer) met wedstrijden meespelen. Soms worden kinderen die net beginnen voor een bepaalde tijd eerst in een lager team ingedeeld om te wennen aan het spel tijdens de wedstrijden.
De jeugdcommissie geeft de informatie over een nieuw teamlid door aan de coach van het team waarbij het kind wordt ingedeeld.
MHC Roden heeft voor haar leden een aanvullende verzekering afgesloten voor de dekking van kosten bij lichamelijk letsel. Deze verzekering is aanvullend op de eigen ziektekosten verzekering. Dit is dan ook de reden dat alleen leden met wedstrijden mogen meedoen.
7. Keeperuitrusting
Voor aanvang van het seizoen wordt aan ieder team een keeperuitrusting uitgereikt. Bij de jongere teams met wisselende keepers is de coach verantwoordelijk voor het beheer van de spullen. Als er materialen kapot of te klein zijn graag contact opnemen met de materiaalcommissie. De keeperuitrusting moet na afloop van de voorjaarscompetitie weer compleet ingeleverd worden.
8. Ballen
Ieder team heeft recht op 3 ballen om voor aanvang van de wedstrijden in te kunnen spelen. De coach is hiervoor verantwoordelijk. Ballen zijn te bestellen via de materiaalcommissie en worden slechts eenmalig verstrekt.
9. Telefoonlijst
Het kan handig zijn om een telefoonketen op te stellen voor alle spelers van het team zodat u in korte tijd alle spelers van informatie kunt voorzien (bijvoorbeeld bij afgelasting van een wedstrijd).
10. Te weinig spelers
Als er op een wedstrijddag te weinig spelers zijn om te spelen dan in overleg met de minicoördinator en de coaches van een ander team bekijken of er geleend kan worden van een ander team. Coaches van elftallen kunnen in overleg met de coaches van andere elftallen hun team aanvullen met spelers die qua leeftijd in hun team passen of jongere spelers. Het inzetten van oudere spelers is in principe niet toegestaan.
Voor vragen, problemen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met een van de coördinators van de jeugdlijnen.